Dieta dr Bircher - Benner
Co jemy
Co można jeść podczas diety oczyszczającej?
Podczas stosowania tej diety można jeść tylko i wyłącznie warzywa i owoce ubogie w energię, zawierające śladowe ilości białek, tłuszczy i węglowodanów.
Warzywa: marchew, seler, pietruszka, por, pomidory, papryka, dynia, kabaczek, kalafior, cebula, czosnek, ogórki, brukiew, brokuły, rzepa, rzodkiewka, wszelkie kapusty.
Owoce: jabłka, cytryny, grejpfruty, śladowe ilości owoców słodkich (truskawki, pomarańcze).
Do przyprawiania stosuje się sok z cytryny, chrzan, tymianek, majeranek, kminek, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liści laurowe, zieloną pietruszkę, sól kamienną.
Do picia stosujemy wodę mineralną, herbaty ziołowe, herbaty owocowe, soki rozcieńczone wodą.
Czego nie jemy
W trakcie kuracji nie wolno spożywać: chleba, nabiału, tłuszczu, mięsa, ziemniaków, zbóż, nasion roślin strączkowych, słodyczy ani słodkich owoców. Spożycie, któregoś z w/w produktów przerywa odżywianie wewnętrzne i organizm przestaje się oczyszczać.
Nie wolno pić mocnej herbaty, kawy, alkoholu, ani palić papierosów!
Zalecany jest codzienny ruch, który przyspiesza wydalanie toksyn i tym samym oczyszczanie organizmu.
Dla kogo
Dla kogo zalecana jest dieta oczyszczająca?
Dieta oczyszczająca bazująca na warzywach i owocach zalecana jest profilaktycznie dla ludzi zdrowych oraz dla osób cierpiących na zaburzenia metaboliczne:
• nadwaga lub otyłość, nadciśnienie, cukrzyca na lekach doustnych, wysoki cholesterol,
• miażdżyca serca i naczyń, kamica nerkowa, dna moczanowa, zakrzepy,
• defekty odporności immunologicznej – alergie skórne, astma, nawracające infekcje, kolagenozy (reumatoidalne zapalenie stawów, sklerodermia, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, przewlekłe zapalenie wątroby); choroby zwyrodnieniowe – choroba zwyrodnienia stawów, łuszczyca, paradontoza, zaćma, nieżyt jelit, wrzód żołądka, stłuszczenie wątroby, zaburzenia czynnościowe – zaparcia, zespół jelita nadwrażliwego, zgaga, nerwica itp.
Dla kogo nie
Dla kogo nie jest zalecana dieta oczyszczająca?
Przeciwwskazania:
• cukrzyca na insulinie ( Typ I ), nadczynność tarczycy, niedoczynność nadnerczy, ostra porfiria,
• ciężka depresja, zaawansowana niewydolność serca, nerek, wątroby,
• wyniszczenie organizmu (zaawansowane nowotwory, gruźlica),
• stany po przeszczepie narządów (nerki, wątroba, serce), dializowanie, stany po udarze mózgu,
• przyjmowanie sterydów i cytostatyków, okres ciąży i karmienia piersią, dzieci przed okresem dojrzewania.
Korzyści
Jakie korzyści płyną ze stosowania diety oczyszczającej?
• stabilizuje ciśnienie krwi, normalizuje poziom cukru,
• rozpuszcza zakrzepy i powoduje cofanie się blaszek miażdżycowych,
• wymiata wolne rodniki i hamuje powstawanie nowych,
• usprawnia usuwanie z organizmu toksyn (oczyszcza wątrobę, złogi w stawach przywraca równowagę kwasową- zasadową, oczyszcza skórę, wygładza zmarszczki, spala tkankę tłuszczową, reguluje pracę układu pokarmowego, podnosi odporność organizmu.
Reakcja organizmu
Jak organizm może zareagować na dietę oczyszczającą?
Na samym początku stosowania diety (2- 3 dzień) może pojawić się osłabienie, głód, bóle głowy na skutek uwalniania się toksyn do organizmu, biegunka- w przypadku nieżytu żołądka, czy choroby wrzodowej. Objawy zwykle ustępują po paru dniach. Może wystąpić gorączka lub stan podgorączkowy (po kilku dniach diety). Jest to naturalna walka organizmu z infekcją, której dotąd organizm nie był w stanie zwalczyć. Po kilku dniach kuracji gorączka mija samoistnie, nie potrzeba antybiotyków.
Mogą pojawić się również bóle stawowe, które zwykle ustępują po 2 tygodniach
Jadłospis
Przykładowy jadłospis
Śniadanie: Sok z kiszonych buraków , gotowana marchew, jarzyny na ciepło
Obiad: Zupa kapuśniak ze świeżej kapusty , surówka z kiszonej kapusty, surówka z czerwonej kapusty, cytryny
Kolacja: Leczo jarskie ,surówka z marchwi, chrzanu, sok pomidorowy
Co dalej po zakończeniu diety odchudzająco- oczyszczającej?
Po zakończeniu kuracji dr Bircher- Benner zaleca wprowadzać powoli żywienie pełnowartościowe. A więc wprowadzamy chleb razowy, nasiona roślin strączkowych, grube kasze, musli, orzechy, pestki, owoce. Jaja i ryby spożywamy 2-3 razy w tygodniu, do picia wybieramy wody bogate w minerały; możemy spożywać mleko, najlepiej zsiadłe i twaróg. Nie zapominamy również o codziennej aktywności fizycznej, która pobudza krążenie, przyspiesza oczyszczanie organizmu i spalanie zbędnych kalorii. Powrót do starego sposobu żywienia może przyczynić się do powrotu dolegliwości.